Haarvitamines nodig?

Voor elk weefsel in het lichaam zijn bouwstoffen nodig. Dat geldt ook voor onze huid en haar. Bij één van de plaatselijke kappers werd een voedingspreparaat “gespot” voor een beter onderhoud van het haar. Het lijkt wel alsof er steeds meer ingezet wordt om de druk op het uiterlijk op te voeren. Heb je echt haarvitamines nodig of is dit de zoveelste truc om mensen het geld uit de zak te kloppen?

Vitamines bij de kapper?

Hebben we deze pillen nodig om onze haardos te verfraaien? Volgens deze website bevatten de yummygums op het plaatje 11 stoffen die belangrijk zouden zijn voor de haargroei, de celaanmaak en het stimuleren van de bloedcirculatie. Per dag worden er 2 yummygums aanbevolen. Per dag krijg je dan het volgende binnen: biotine (3000 mcg), bamboe extract (18 mg), selenium (28 mcg, ), vitamine C (32 mg), vitamine E (13,2 mg), vitamine B3 (14,4 mg), vitamine B6 (2,2 mg), foliumzuur (270 mcg), vitamine B12 (6,3 mcg), zink (3 mg) en inositol (40 mcg). Sommige stoffen zijn veel hoger gedoseerd dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Voor vijf stoffen gaat het dan ook nog om een hogere dosering dan de aanbevelingen. Het betreft hier: biotine (6000% van de ADH), vitamine B12 (252% van de ADH), vitamine B6 (157% van de ADH), foliumzuur (135% van de ADH) en vitamine E (110% van de ADH).

Dure haarvoeding

Op de site van het Voedingscentrum worden de functies “opbouw en onderhoud van haar” alleen vermeld bij biotine (ADH: 40 mcg; draagt bij aan het behoud van normaal haar), vitamine A  (ADH: mannen 800 mcg en vrouwen 680 mcg; normale haargroei, lage vitamine A-inname kan leiden tot dof haar), koper (ADH: 0,9 mg; zorgt voor pigmentvorming van het haar.
Verder wordt er op de site van het Voedingscentrum vermeld dat er haaruitval kan ontstaan bij een ketogeen dieet en dat een hoge inname van selenium kan leiden tot haarverlies.
Bij de overige stoffen die er door de yummygums worden geleverd wordt door het Voedingscentrum niets opgemerkt over een specifieke functie voor het onderhoud of behoud van het hoofdhaar.
1 pot yummygums kost € 24,50 en bevat 60 gummies. Deze suppletie kost je dus ca € 0,82 per dag.

Voedingsadviezen van de Haarstichting

In Nederland kennen we ook de Haarstichting. Deze instelling houdt zich bezig met voorlichting, behandeling en ondersteuning van mensen met allerlei soorten haarproblemen. De Haarstichting meldt dat haaruitval kan worden verholpen met eenvoudige middeltjes. De voedingsstoffen die volgens de Haarstichting een rol spelen zijn: eiwitten, vitamine C, B-vitamines (niet nader gespecificeerd welke), water en ijzer. Daarbij gaat deze stichting in hun voorlichting niet diep in op de functie van deze voedingsstoffen. Ze noemen per voedingsmiddel wel enkele belangrijke bronnen.
Daarnaast benoemt de Haarstichting ook stress als oorzaak voor haaruitval.

Waaruit bestaat haar?

We hebben dus niet zoveel bijzonders nodig voor ons haar. We kunnen volstaan met gewone basisvoeding.
Haar bestaat voor een groot deel uit het eiwit keratine. Dat is een eiwit dat ook in de huid en in nagels voorkomt. Het is een taai en onoplosbaar eiwit. Keratine bestaat uit langgerekte eiwitmoleculen met een vezelige structuur. Deze moleculen zijn vervolgens om elkaar heen gedraaid. Keratinemoleculen bevatten een hoog percentage aan zwavelhoudende aminozuren. Deze vormen dan zwavelbruggen die het haar een stevige structuur geven. Menselijk haar bevat ongeveer 14% van het zwavel-bevattende aminozuur cysteïne.

Doping voor het haar nuttig?

Enige jaren geleden maakte een bepaald shampoomerk reclame met de slogan “Doping voor het haar”. Daarmee sloegen ze ook nog eens de plank faliekant mis, omdat cafeïne, de stof waar het hun om ging, al sinds 1 januari 2004 niet meer op de dopinglijst staat. Volgens dit onderzoek zou de cafeïne in deze shampoo mogelijk kunnen helpen om haaruitval te voorkomen/verminderen.
Haarverlies kan een enorme impact op de levenskwaliteit hebben. Dat klinkt overdreven, maar daarbij kan de oorzaak van het haarverlies een rol spelen.  Haar is een belangrijk onderdeel van ons uiterlijk en dat is niet alleen iets van de laatste tijd.

Wie mooi is heeft meer kansen

In 1983 werd het belang van een goed zittend kapsel al bezongen door Vulcano. In het liedje wordt zelfs gesuggereerd dat je er zelfs sneller een baan door kunnen krijgen…
En laat er nu afgelopen week in het carrière-magazine Intermediair erkend worden dat je met een mooi uiterlijk (wat is mooi) meer kansen krijgt. Kennelijk lijkt uiterlijk belangrijker dan talent. Als dat het geval is wordt opnieuw bekrachtigd dat de druk en aandacht voor uiterlijk schoon ziekelijke vormen aanneemt. De jonge vrouwen worden als kwetsbare groep benoemd, maar vlak ook de invloed op mannen niet uit. Selectie op een knap uiterlijk zonder aandacht voor gewenste talenten kan het bedrijf uiteindelijk ook schaden.

Yummygums goede keuze?

De yummygums zijn een verschijnsel van de cultuur van het verheerlijken van een knap uiterlijk. Elke dag een paar gummetjes van ca € 0,82 terwijl je deze stoffen ook in voldoende mate binnen kunt krijgen als je gezond eet volgens de Richtlijnen van de Schijf van Vijf.
Je hebt helemaal geen Yummygums nodig. Sterker nog: In 1968 werd al bezongen dat haar lang kan groeien. Dat was ruim vijftig jaar voordat de yummyqums op de markt werden gebracht.

Yummygums? Geen haar op mijn hoofd die daaraan denkt!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma