Voedselbekeerlingen?
Het komt voor dat mensen een wending maken in hun leven. Dat kan op allerlei manieren worden geuit. Zo zijn er ook mensen die op een zeker dag andere keuzes maken met hun voedselkeuzes. Vaak heeft dat alleen gevolgen voor de persoon zelf, maar als een aanbieder een andere keuze maakt kan hij/zij daar veel anderen mee stimuleren tot een verandering. Niet elke verandering is even geloofwaardig.
Supplementenevangelie
Wie wat langer meeloopt in de “voedingswereld” kent er wel een paar. Veel van de supplementenpushers vertellen dat de groente en fruit tegenwoordig geen voedingsstoffen meer bevat, maar ze vertellen er niet bij dat het voedingsstoffengehalte niet is afgenomen. De verkopers die met dit argument aankomen begrijpen kennelijk niet dat de groenten en fruit ook voedingsstoffen nodig hebben om te groeien en dat ze zonder de nodige bouwstoffen niet hun normale uiterlijk hebbe. Het verhaal over groenten en fruit zonder voedingsstoffen berust op een gerucht met een luchtje. Vrijwel geen van deze verkopers heeft een opleiding op voedingsgebied, maar ze hebben een training van de supplementenfirma gevolgd. Bij hun adviezen spelen ze in op de angst van de klant voor tekorten in de voeding.
Wie echter volgens de Richtlijnen Goede Voeding eet en daarbij nog wat extra groenten en fruit neemt en terughoudend is met het gebruik van suiker heeft echter niet zo gauw een kans op een voedingsstoffentekort.
Superfoodshype
Groenten en fruit zijn kennelijk niet zo populair. In elke voedselconsumptiepeiling blijkt dat de gemiddelde Nederlanders te weinig groente en fruit gebruikt. Veel van de superfoodsaanbieders geven aan dat de superfoods extra hoge gehaltes hebben van een of meer specifieke voedingsstoffen. Toch zijn er genoeg “gewone” groenten en fruit en andere producten die deze voedingsstoffen ook kunnen leveren. Doorgaans zijn de superfoods ook nog veel duurder dan de gewone producten, terwijl ze qua voedingswaarde niets extra’s toevoegen. Veel van deze producten zijn afkomstig uit het buitenland en het is maar de vraag hoe goed er gecontroleerd wordt op resten van bestrijdingsmiddelen en of ze niet vermengd zijn met minder onschuldige look-alikes.
Antigluten
Naast de “gewone vegetariërs” zijn er ook mensen die willen eten als de oermens. Anderen zijn wat minder rigoureus en schrappen gluten uit het dagmenu. De motivatie hiervoor is dat ze denken dat gluten in de voeding voor darmbeschadigingen zorgt. Ze geloven dat deze darmbeschadigingen dan vervolgens tot allerlei klachten leiden, zoals een verminderde fitheid, overgewicht, een broodbuik en allerlei andere kwalen.
Het schrappen van gluten is echter alleen zinvol als iemand aan coeliakie leidt of gevoelig is voor gluten. Bij een glutenovergevoeligheid is er wel sprake van buikklachten, maar is er geen coeliakie aan te tonen.
Antimelk
Sommige mensen vinden (ook) dat melk kan worden geschrapt omdat het grootste deel van de wereldbevolking geen melk kan verdragen vanwege een lactose-intolerantie en/of omdat gedacht wordt dat het drinken van melk zou leiden tot osteoporose en verschillende vormen van kanker.
Lactose-intolerantie komt voornamelijk voor bij mensen met een getinte huid. Het overgrote deel van de mensheid heeft een getinte huid. De meeste mensen wonen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Blanke mensen zijn echt in de minderheid, maar de meesten van hen hebben geen lactose-intolerantie. Verder is echter nooit een oorzakelijk verband aangetoond tussen melkconsumptie en osteoporose of bepaalde vormen van kanker.
Heart attaque grill
Een opmerkelijke voedselbekeerling maakte in 2011 de stap om als voorstander van gezonde voeding te starten met een fastfoodrestaurant met de naam Heart attaque grill. Op zijn officiële website claimt hij dat hij anorexia wil bestrijden. De eigenaar geeft eerlijk toe dat zijn menu’s zeer slecht zijn voor de gezondheid en dat de consument beter een ander type restaurant kan kiezen als hij/zij gezond wil eten. Hij heeft zelfs de as van een klant die in zijn restaurant is gestorven in het zicht staan om zijn klanten te waarschuwen voor fastfood. Hij geeft aan dat ook McDonalds en andere fastfoodketens meer moeten doen om hun klanten te wijzen op de ongezonde effecten van hun voeding. Natuurlijk is dit een verhaal uit Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden.
McDonaldswending
Op 31 juli werd bekend dat 2 van de topmanagers van Mc Donalds een restaurantketen gaan starten met gezonde voeding. Deze keten krijgt de naam Life Kitchen mee. Ze zetten voorlopig eerst in op de opening van 250 restaurants in de komende vijf jaar. In deze eetgelegenheden zullen verantwoorde menu’s worden geserveerd die niet meer dan 600 kCal per maaltijd leveren.
Deze managers hebben het voordeel dat ze de kneepjes van het neerzetten van een bekend merk konden afkijken bij hun vorige werkgever. Het concept voor een gezonde voeding is niet nieuw, want er zijn al meer merken die meeliften in de trend van gezonde voeding.
Moraal
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het is altijd de moeite waard om te starten met gezonde voeding. En dat kan erg lekker zijn. Inspiratie nodig? Kijk dan eens hier, hier en hier.