Voedselvaardigheden: maaltijdplanning
Voedselvaardigheden omvatten niet alleen het inkopen van voedingsmiddelen en het lezen van etiketten, maar ook het plannen van maaltijden. Wie gezond wil eten moet de voedingsmiddelen op de juiste manier bewaren. Daarnaast zijn hygiënisch werken en goede kookvaardigheden van belang voor een gezonde en smakelijke maaltijd. Gezond, voldoende en lekker genieten zijn daarbij sleutelbegrippen.
Goed bewaren om bederf te voorkomen
Als de voedingsmiddelen dan ingekocht zijn moeten ze wel op de juiste manier worden bewaard. Dat wil zeggen bederfelijke voedingsmiddelen met een hoog eiwitgehalte (vlees, zuivel), groente en fruit moeten doorgaans in de koelkast worden bewaard. Dit geldt echter niet voor alle groenten en fruit, dus is het wel zaak om hierbij goed onderscheid te maken tussen wat er wel- en wat er niet in de koelkast of vriezer bewaard moet worden. Let daarbij ook goed op de houdbaarheid om bederf te voorkomen.
Als je in de winkel zuivel, vlees, vis, kip of eieren of andere producten uit een koeling haalt is het nodig dat deze producten na aankoop zo kort mogelijk buiten een koeling verblijven om bederf te voorkomen. Bij het winkelen is het dan ook raadzaam om de bederfelijke producten (uit een koeling) als laatste te kopen en dan zo snel mogelijk naar huis te vervoeren om ze weer te koelen. Je kunt hier meer over vinden via deze link.
Hygiëne voorkomt voedselvergiftigingen en voedselbesmettingen
We hebben het al eens eerder benoemd, maar het hygiënisch werken in je keuken is heel belangrijk om voedselvergiftiging en voedselinfecties te voorkomen. Dat betekent goed handen wassen voorafgaand aan voedselbereiding, na het toiletbezoek en nadat je rauwe voedingsmiddelen (vlees, vis, ei, groente en fruit) hebt gewassen, gesneden of gekruid. Dat geldt ook voor het bestek en serviesgoed wat je gebruikt bij het bewerken van rauwe producten. Zorg ervoor dat je een bereid product niet neerlegt op een bord, snijplak of een ander werkvlak waarop je net rauwe producten hebt bewerkt, zonder het serviesgoed of de werkvlak eerst grondig te reinigen.
En ververs het vaatdoekje dagelijks om ziekten te voorkomen.
Koken is een belangrijke vaardigheid
Receptenbladen, kookprogramma’s, blogs en vlogs over voedselbereiding zijn mateloos populair. Programma’s zoals “Heel Holland bakt” en het oorspronkelijke “The Great British Bak-off” trekken een breed kijkerspubliek en inspireren menigeen om zelf ook eens aan de slag te gaan. Toch is goed koken nog een kunst apart die je in stapjes moet leren. Je zult niet snel promoveren van hobby-kok tot chef de cuisine in een driesterrenrestaurant. Daarom is het ook niet realistisch om te denken dat sommige gerechten die door zeer ervaren koks worden gepresenteerd thuis gemakkelijk te bereiden zijn, maar oefening baart kunst. En je moet er rustig de tijd voor nemen. Dat geldt voor het leren koken, maar ook voor het koken zelf. Ook hiervoor zijn mooie apps te vinden, maar voor de beginner en gevorderde kok levert deze link gezonde inspiratie.
Geniet van smakelijke maaltijden, maar neem niet teveel
Als de maaltijd dan eindelijk op tafel staan is het belangrijk om er wel van te genieten. De kok heeft er tijd en energie in gestoken en vindt het prettig om daar waardering voor te ontvangen. Zorg indien mogelijk ook voor goed gezelschap aan tafel en neem de tijd voor de maaltijd. Bovendien zorgt “eten met aandacht” ervoor dat je beter proeft en ook eerder een gevoel van verzadiging ervaart. Dat voorkomt dan weer dat je te veel eet. Eet voldoende en stop als je verzadigd bent. En natuurlijk: Geniet van je maaltijden!