Voetballiefhebbers over voeding

Bij voetbalwedstrijden wordt er vaak aan de derde helft gedacht. Maar hoe zit dat met de doorsnee voetballiefhebber die verder kijkt dan het veld groot is? Wat weet hij/zij over de algemene adviezen over voeding en vocht voor voetballers? En wat weten zij over de professionals die zich hier mee bezighouden? 65 bezoekers van de voetbalvakbeurs vulden een voedingsquiz in en geven een inkijkje.

Slechte voedingsgewoonte risicofactor blessures

Tijdens een gemiddelde voetbalwedstrijd loopt een veldspeler al snel meer dan 10 km. Om dit goed vol te houden is voldoende voeding en vocht nodig. Uiteraard speelt ook de mentale gesteldheid mee, maar met een lege brandstoftank wordt het lastig om alert te blijven en snel te reageren. Bij het voorkomen van blessures speelt vermoeidheid een grote rol. Dit kan ontstaan door te weinig rust, maar ook doordat de voetballer over te weinig opgeslagen brandstof in de spieren beschikt. Ook uitdroging kan een rol spelen. Daarnaast kan uitdroging ook mogelijk tot kramp leiden. Ook overgewicht kan een goede prestatie belemmeren en de kans op blessures vergroten, omdat een voetballer minder wendbaar is en het extra gewicht zorgt voor een extra belasting van de gewrichten. Daarom is het voor voetballers belangrijk om goed op de hoogte te zijn van voedingsrichtlijnen voor voetballers.

Samenwerking sportzogketenpartners om blessuers te voorkomen

Op de voetbalvakdagen die dit jaar op 3 december in Gorcum (Gorinchem) werden gehouden konden de bezoekers zich verlekkeren aan allerlei (ver)nieuw(d)e technische hoogstandjes voor en rondom het veld, schoenen en kleding voor hun elftallen. Voor het eerst konden de voetballiefhebbers ook kennismaken met de sportzorgketenpartners op het medisch plein. Dat lijkt misschien een ver van het veld-show, maar blessures zijn dichterbij dan je denkt. Bij het Letsel Informatie Systeem werden twee jaar geleden 760.000 blessures bij veldvoetballers gemeld. Doorgaans wordt 1/3 van de jaarlijkse sportblessures veroorzaakt door voetballen. Om dit aantal terug te brengen is aandacht voor blessurepreventie nodig.
Van de deelnemers aan de voetbalvoedingsquiz geeft 63 bezoekers aan dat de sportdiëtist samenwerkt met andere sportzorgdisciplines. Dat is een goede opsteker om vooral in de onderlinge samenwerking van de sportzorgketenpartners  te investeren en blessures te verminderen.

Voetballers winnen door voedingskennis te vergroten

Omdat de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland wilde weten wat voetballiefhebbers weten van voeding werd een voedingsquiz met 9 stellingen voorgelegd en een open vraag om de kennis over voeding en voedingszorg voor voetballers te peilen. Deze quiz werd door 65 bezoekers van de voetbalvakbeurs ingevuld.
Vier bezoekers (6,2%) hadden scoorden een 8, 10 deelnemers een 7, 11 personen een 6, 24 respondenten een 5, 12 deelnemers een 4 en er waren 4 personen die slechts 3 vragen goed hadden. Van de vier bezoekers die een 8 haalden, werd de persoon die het aantal sportkantines dat in Nederland meedoet met “De Gezonde Sportkantine” het dichtst benaderde (312 kantines) beloond met het boek Goud op je bord van Brenda Frunt en Erik te Veldhuis. De gemiddelde score was een 5,4. Er is duidelijk winst te boeken met de voedingskennis van voetballiefhebbers.

Sportdiëtist is geen sportvoedingsconsulent

De stelling: “Een ander woord voor sportdiëtist is sportvoedingsconsulent” was onwaar en dit werd slechts door 11 personen goed beantwoord. Een sportvoedingsconsulent is geen erkend beroep. Iedereen kan zich sportconsulent noemen, omdat het een onbeschermde titel is. Een voedingsconsulent heeft een MBO-cursus gevolgd en als er een korte cursus over sportvoeding is gevolgd kan de voedingsconsulent zich “sportvoedingsconsulent” noemen. Dit is echter geen beschermd beroep of titel.
Iemand mag zich alleen “dietist” noemen als hij/zij de vierjarige HBO Voeding en diëtetiek succesvol afgerond. De sportdiëtist heeft daarna dan ook nog het diploma voor de post-HBO Sportdiëtetiek heeft behaald. De sportdiëtist heeft dus meer kennis van voeding dan een sportconsulent.

Belangrijke voedingsstoffen  voor voetballers

De belangrijkst energiebron voor voetballers zijn de koolhydraten. De brandstofvoorraad die in de spieren kan worden opgeslagen is voldoende voor een hele wedstrijd.  Een voetballer kan snel tempo maken als hij creatine gebruikt. Helaas blijkt dit niet voor iedere voetballer op te gaan.
Jeugdige voetballers hebben doorgaans geen sportdranken nodig tijdens de trainingen en wedstrijden. Toch kan het al wel nodig zijn om de voeding aan te passen als er veel wordt getraind. Dat kan dus al zijn op een moment dat de voetballer er nog niet zijn/haar beroep van maakt.

Vitamines en supplementen niet altijd onschuldig

Er wordt door veel mensen gedacht dat het slikken van extra vitamines geen kwaad kan. Helaas is dat niet altijd juist. Zo werd onlangs gewaarschuwd voor vitaminepreparaten met te hoge doses van vitamine B6. Het langdurig gebruik van zulke preparaten kan tot tintelingen in armen en benen leiden.
Daarnaast is het voor voetballers en andere sporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles ook van belang dat ze een preparaat kiezen dat op de lijst van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsporters staat om de kans op een positieve dopingtest door gebruik van een vervuild voedingssupplement te voorkomen. Om dit snel te kunnen controleren kan de dopingwaaierapp worden geraadpleegd.

Kortom

Voetballers die willen winnen nemen voldoende maatregelen om blessures te voorkomen en laten zich goed informeren hoe ze zich goed kunnen voeden en laven. Meer weten over goede voeding voor voetballers of andere sporters of wil je advies over het starten met “De Gezonde Sportkantine“? Neem dan eens contact op. Dat kan ook met een sportdiëtist bij jou in de buurt.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma