Voorkom een valse start

Binnen de sport is het belangrijk dat je goed in het startschot valt bij een schaats-, zwem- of atletiekwedstrijd, anders wordt er een valse start genoteerd. Ieder toernooi dient goed voorbereid te worden. Dat geldt ook voor elke dag. Je morgen begint met een dagelijks ochtendritueel van opstaan, douchen, zelfverzorging en natuurlijk een ontbijt. Toch wordt deze maaltijd nog te vaak geschrapt. En dat kan nadelige gevolgen hebben. Een goed ontbijt is het halve werk.

Nut van het ontbijt

Wie met een auto op pad gaat zal niet gauw vergeten om voorafgaand aan een grote rit voldoende brandstof te (laten) tanken. Zo is het ook voor een mens. Na een nacht is het nodig om de energievoorraden weer aan te vullen. Ook is er aanvoer van bouwstoffen nodig om beschadigde en oude cellen in het lichaam voortdurend te kunnen vervangen. Door te ontbijten wordt de spijsvertering gestimuleerd, de stoelgang bevorderd en het gewicht op peil gehouden. Ook wordt je door te ontbijten meer alert en het kan de kans op ongelukken verkleinen.
Goede gewoonten kun je het best jong aanleren. Daarom worden schoolkinderen via deelname aan het schoolontbijt deze week aangemoedigd om te ontbijten.
Toch kunnen ouders ook nog een stapje harder lopen om het ontbijten te bevorderen.

Veel kinderen zonder ontbijt naar school

Voorafgaand aan de week van het schoolontbijt is er een steekproef onder 3000 kinderen naar de ontbijtgewoonten gehouden. Uit dit onderzoek bleek dat één op de zes kinderen niet elke dag ontbijt en één van de honderd kinderen ontbijt nooit. Kinderen geven in het onderzoek aan dat het helpt als ze op tijd worden gewekt, als het ontbijt voor hen wordt klaargemaakt en als ouders samen met hen ontbijten. Bij de vraag naar belangrijke ontbijtproducten krijgen volkoren- en meergranenbrood van de kinderen een score van 8,3 en 8 terwijl bruin- en tarwebrood een 7,8 scoren.
Van de 1000 huishoudens die werden bevraagd over ontbijtgewoonten blijkt dat 19% deze maaltijd overslaat. Dat zijn er 4% meer dan vorig jaar.
De belangrijkste reden voor gezinnen om niet te ontbijten is tijdgebrek.

Haastige spoed…

Wie niet ontbijt denkt een pikstart te maken, maar in werkelijkheid ligt de hongerklop vaak zeer snel op de loer. En dat levert juist vertraging op, want zonder ontbijt is er al gauw een pitstop nodig. De ervaring leert dat er dan sneller gekozen wordt voor minder goede voedingsmiddelen, zoals gevulde koeken, snoepgoed of een hartige snack.
Wie ’s morgens echt haast heeft kan een schaaltje magere of halfvolle yoghurt of kwark nemen met ontbijtgranen, zoals muesli of kiezen voor een ontbijtdrank. Deze laatste bevat echter wel meer energie (lees: calorieën), omdat ze vaak met suiker gezoet zijn.
Iets meer rust in de ochtend met een ontbijt levert later op de dag meer tijdwinst op.

Voorkom een valse start

Het is vaak gezelliger om de dag rustig met andere huis- of gezinsgenoten te beginnen en het loont de moeite om hiervoor iets eerder op te staan, omdat de winst zich direct uitbetaalt. Door de dag lekker relaxed en goed gevoed te beginnen wordt het prestatieniveau en de alertheid vergroot waardoor taken in de ochtend sneller en beter worden afgerond.
Lukt het niet om direct na het opstaan te eten, maak dan een kleine maaltijd klaar en neem die dan een uur na het opstaan, of bij aankomst op het werk bij de eerste kop koffie of thee.

En je hoeft echt niet naar Amerika voor een lekker ontbijt

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma