Wat is een goede dorstlesser?

Heerlijk de zomermaanden… en op warme dagen heb je al snel meer dorst. Koffie, thee en water zijn de meest gangbare dranken, maar een mens wil ook wel eens wat anders om zich te laven. En dan komt al gauw het arsenaal van vruchtensappen, frisdranken, sportdranken energydrinks en alcoholische dranken in beeld, maar wat is een goede dorstlesser?

Alcohol en nadorst

Alcoholische dranken zorgen voor extra vochtverlies doordat ze de urineproductie verhogen. Dat komt doordat ze het antidiuretisch hormoon blokkeren. Dat is het hormoon dat ervoor zorgt dat een mens niet te veel urine produceert. Daarnaast zorgt alcohol er voor dat de bloedvaten verwijden. Je merkt dat al snel aan een blozende kleur en natuurlijk een verhoogde lichaamstempratuur. Het bloedvat-verwijdend effect van alcohol leidt tot extra warmteafgifte door zweetproductie. En dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat je snel afkoelt. In de zomer is dat meestal niet zo’n probleem, maar in de winter kan dat juist leiden tot onderkoeling.
Na het sporten leidt alcoholgebruik ook eerder tot dronkenschap, omdat je dan al wat uitgedroogd bent. Het alcoholpromillage stijgt sneller na het sporten omdat je dan juist wat minder vocht in je lichaam hebt. Daarnaast remt het je spierherstel en laat dat nou net niet de bedoeling zijn van de meeste sporters.

Frisdrank en vruchtensap

Deze vochtbronnen bevatten een behoorlijke hoeveelheid suiker en daardoor veroorzaken ze nog sneller weer dorst. Daarnaast wordt deze extra energie (calorieën) in de vorm van vloeibare suikers niet zo goed door het verzadigingscentrum in onze hersenen geregistreerd, waardoor je er gemakkelijk meer van drinkt zonder een vol gevoel te hebben. Wie uit gewoonte vaak frisdranken en vruchtensappen drinkt zal daardoor ook eerder kans hebben om meer simpele suikers binnenkrijgen dan goed is voor de gezondheid.
Na het sporten leidt het wel tot een aanvulling van de brandstofvoorraden, maar voor het herstel van het spierweefsel is ook eiwit nodig.

Energydrinks met en zonder cafeïne

Hierbij geldt dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen de cafeïne-houdende energydrinks en de high-energy-sportdranken. Een klein blikje van 330 ml cafeïne-houdende levert ongeveer evenveel cafeïne als een kopje filterkoffie, maar het levert wel evenveel suiker als een blikje frisdrank. Daarmee is dit dus ook geen ideale dorstlesser omdat ook hier de suiker zorgt voor extra nadorst. Wie veel van zulke drankjes drinkt krijgt geen vleugels, maar wordt eerder vleugellam.
Voor de high-energy sportdranken geldt al helemaal dat het geen ideale dorstlessers zijn, omdat deze dranken nog veel meer suiker bevatten dan frisdranken en vruchtensappen. Dit type sportdrank is alleen geschikt als leverancier van energie in de vorm van suiker. Als leverancier van vocht is dit bij uitstek geschikt als er gepresteerd moet worden in koude omstandigheden omdat er dan wel veel energie nodig is terwijl er minder behoefte is aan vocht.

(Sport)water en isotone sportdrank

Deze dranken zijn ontwikkelt voor sporters om voor snelle vochttoevoer te zorgen. Hierbij is vooral de isotone sportdrank nuttig als er langer dan een uur intensieve inspanningen worden geleverd. Een isotone sportdrank zorgt er namelijk voor dat er voldoende koolhydraten worden toegevoerd zodat er continu (snelle) energiebronnen in het lichaam beschikbaar zijn en dat het mineralenverlies door transpiratie wordt gecompenseerd.
Sportwater heeft een veel lagere concentratie aan suikers en mineralen. Daarom wordt deze drank evenals gewoon kraan- en mineraalwater tot de hypotone dranken gerekend. Zo’n drank kan weer prima gebruikt worden als dorstlesser als er geen inspanningen worden geleverd. Kraanwater is in Nederland van prima kwaliteit en is een duurzame dorstlesser. Voor water met een smaakje kun je bijvoorbeeld ook zelf iets toevoegen, bijvoorbeeld komkommer, mintblaadjes of een schijfje citroen of sinaasappel.

Koffie, thee en icetea

Van koffie wordt wel beweert dat dit ook voor extra urineproductie zorgt. Toch blijkt uit onderzoek dat het vochtafdrijvend effect van koffie geblokkeerd wordt tijdens inspanning. Een kopje koffie voor het sporten is dus prima om wat alerter te worden, zonder extra vocht te verliezen. Uiteraard is het wel verstandig om de suiker dan weg te laten zodat je geen nadorst krijgt.
Over thee en vochtverlies is nauwelijks informatie te vinden. Thee wordt in het algemeen wel gezien als een goede dorstlesser, mits er maar geen suiker aan toegevoegd wordt.
Icetea heeft wel de naam “tea” in zich maar het bevat evenveel suiker als frisdranken en heeft niet zoveel met gewone thee te maken en het is zeker geen goede dorstlesser.

Samengevat

In normale omstandigheden zijn thee en (sport)water de beste dorstlessers, maar als er langer dan een uur intensieve inspanning geleverd wordt is het gebruik van isotone sportdranken een aanrader.
En wie voor het sporten een kopje koffie neemt kan het voordeel hebben van een meer alert gevoel en hoeft dan niet bang te zijn voor extra vochtverlies.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma