Wie mooi wil zijn…

Bewegen en eten zijn twee belangrijke voorwaarden voor een goede gezondheid en ze kunnen bijdragen aan een goede lichaamssamenstelling. Daarvoor is het wel nodig dat je zorgt voor een juiste balans tussen voeding, beweging en ontspanning. Dat dit niet zo eenvoudig is wordt duidelijk in de film Fitgirl. Maar in hoeverre geeft deze documentaire de juiste informatie voor (vrouwelijke) bodybuilders?

Fitgirl: de film

Om het even wat duidelijker te maken: Op 5 maart 2019 werd de documentaire Fitgirl uitgezonden. In deze film van ongeveer 48 minuten is te zien hoe basisschooldocent Robin Moolenaar zich voorbereid om mee te doen aan het Nederlands Kampioenschap Bikinifitness. Ze heeft al eens eerder meegedaan en wil nogmaals laten zien waartoe ze in staat is. Ze werd toen derde, maar vindt achteraf dat ze haar toenmalige gewicht en haar lichaamsvormen wel op een ongezonde manier heeft bereikt. Een jaar na die tijd is ze veel aangekomen en ze moet nu in 10 maanden tijd 22 kg afvallen. Om in shape te komen traint ze in een sportschool en krijgt daarbij voedingsadviezen van haar personal trainers. Bij de training wordt ingezet op krachttraining om de spiermassa te vergroten/accentueren. Na een paar maanden blijkt dat ze toch weer aangekomen is en dat betekent dat er nog een strenger voedingsregime moet worden gehanteerd.
N.B. De dame op de afbeelding is niet Robin Moolenaar.

Streng voedingsschema

Naast een streng trainingsschema van ca 25 uur per week volgt ze een zeer streng dieet wat vooral eiwitrijke producten bevat met een klein beetje rijst en veel broccoli. Vooral veel eiwit is belangrijk. Zo wordt er ook getoond dat ze op een bepaalde dag 27 eieren eet. Wanneer het gewichtsverlies volgens de trainer niet voldoende is adviseert hij haar om een appeldag in te lassen met het doel “om extra vet te verbranden”.
De laatste weken voor de wedstrijd heeft ze voornamelijk geleefd op eiwitten en een klein beetje vetten. Maar vlak voor de wedstrijd gaat ze samen met haar trainer naar Mac Donalds om koolhydraten te laden, zodat haar spieren er voller uitzien tijdens de wedstrijd…

Fitgirl: gezond en gelukkig?

Wie het verhaal volledig heeft gevolgd kon zien zien dat deze basisschool docent een schommelend gewicht heeft: tijdens de voorbereiding voor de wedstrijd is het doel vooral om af te vallen door een streng trainingsschema en dieetregime dat vooral bestaat uit eiwitrijke producten zoals vis en kip en het vermijden van koolhydraten.
Tijdens een kerstdiner met haar school blijkt er tijdens het buffet dat er geen gerechten zijn die binnen haar voedingsschema op die dagen passen. Wanneer ze daar door de filmer mee wordt geconfronteerd geeft ze aan dat ze zich gelukkig voelt met wat ze doet, maar wie goed kijkt ziet wat anders…
Om een droger uiterlijk te krijgen op de dag van haar wedstrijd moet ze bijvoorbeeld acht liter water drinken op een dag, om zoveel mogelijk lichaamsvocht kwijt te raken. Door extreem veel water te drinken in een korte tijd verliest het lichaam veel elektrolyten, zoals natrium en kalium, omdat deze met het overtollig water in de urine worden uitgescheiden. Zo kan er dus een extreem vochtverlies optreden en dat leidt tot uitdrogingsverschijnselen.
In deze documentaire vertelt Robin Moolenaar ook dat ze toch wel een emotie-eter is (ca. 17 minuten). Met name na het overlijden van haar moeder is dat een belangrijke oorzaak geweest van een forse gewichtstoename. Tijdens de voorbereiding op het kampioenschap weet ze het emotie-eten grotendeels wel in de hand weet te houden, maar na de wedstrijd lijken de remmen los gegooid te worden qua eten en het loslaten van het trainingsschema en neemt haar gewicht weer rap toe.

Dit kan beter

Het is nodig om eerder te beginnen met het gewichtsverlies en geen extreme methoden van appeldagen en enorm veel water drinken toe te passen. Daarbij  is het belangrijk om een evenwichtig voedingsschema te gebruiken waarin rekening gehouden wordt met het dagelijkse werk, sociale activiteiten, persoonlijke voorkeuren en tegenzinnen en het trainingsschema. Het gaat dan om een volwaardige voeding volgens de Schijf van Vijf, met ca 1,5-2 g eiwit/kg lichaamsgewicht, meer dan 20 energieprocent vet om voldoende van de in vet oplosbare vitamines binnen te krijgen en zeker 40 energieprocent koolhydraten. Wie te weinig koolhydraten neemt gaat (spier)eiwitten verbranden en zal merken dat trainingen minder goed volgehouden worden, omdat de spieren over onvoldoende brandstof beschikken. Als er gewicht (lees vet) moet worden verloren moet de voeding ongeveer 500 kCal minder leveren dan er aan energie wordt gebruikt. Voedingsmiddelen met “lege calorieën” zoals suikerrijke- en vette voedingsmiddelen moeten worden vermeden. Tussen de wedstrijden door moet er naar gestreefd worden om niet teveel aan te komen. Extreme gewichtsschommelingen leveren mogelijk een groter risico op gezondheidsschade op langere termijn.

Aanrader?

Deze film is beslist een aanrader om een idee te krijgen dat er veel opofferingen voor nodig zijn om deel te kunnen nemen aan een Kampioenschap Bikinifitness. Het trainings- en voedingsschema dat wordt getoond is echter geen aanrader om te kopiëren. Je krijgt het niet cadeau voor een appel en een ei. Ook met 27 eieren en 6 appels gaat dit op de lange duur echt niet werken…

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma