Willem Wortelmethode

Het lijkt erop dat mannen veel minder vaak in voeding geïnteresseerd zijn dan vrouwen, maar schijn bedriegt. Vorig jaar waagde een Nederlandse man zich aan het schrijven van een basisboek over zijn eigen voedingsmethode en een boek voor hardlopers. Hij schrijft als ervaringskundige en verwijst naar andere schrijvers en schreef leuke recepten, maar hoe goed is de Willem Wortelmethode onderbouwd?

Ervaringsdeskundige op zoek naar oplossingen

Willem Wortel is het alter ego van Jacob Paas, een ondernemer die veel zittend werk doet. Hij studeerde bedrijfskunde aan de Rijks Universiteit Groningen. Na zijn studie en toen hij minder ging voetballen en meer zittend werk deed merkte hij dat zijn gewicht na zijn 30ste jaar toenam. Het groeiende buikje was hardnekkig en ondanks sporten en herhaald diëten volgens de Sonja Bakkermethode, Dokter Frank en vele andere manieren (lees: crashen) afgewisseld met zijn gangbare eetpatroon kwam de kilo’s met rente terug. Het werd dus tijd om het over een andere boeg te gooien.

Op zoek naar kennis

Willem ontdekte dat zijn voedingskennis toch wel erg minimaal was en ging op zoek naar informatie over gezonde voeding om een manier te vinden om definitief met zijn buikje af te rekenen. Tijdens zijn zoektocht naar voedingsinformatie ontdekte hij dat de meeste mensen eigenlijk weinig van voeding afweten. Nu zijn er boeken bij de vleet, maar om dan nog het onderscheid te maken tussen de gedegen onderbouwde kennis en informatie die gebaseerd is op “horen-zeggen” of beter “gelezen in een ander boek” is toch een vak apart. Naast de goede algemene richtlijnen die er door Willem Wortel worden gegeven nam hij ook adviezen van anderen over waarbij de nodige kanttekeningen te plaatsen zijn.

Verschil van inzicht

Zo wordt er opgemerkt op pagina 21 van de Willem Wortelmethode dat magere yoghurt de stofwisseling versnelt, maar de onderbouwing hiervan ontbreekt. Citroensap zou het lichaam ontgiften, maar ook hier ontbreekt een toelichting. Citroensap toegevoegd aan water is af te raden omdat het bijdraagt aan tanderosie. Er wordt op pagina 27 aangegeven dat kokosolie rijk is aan onverzadigd vet, maar cijfers uit de Nederlandse Voedingsmiddelentabel laten iets anders zien. Zo zijn er nog wel wat meningen en aannames die als waarheden en enkele als Willems weetjes worden gepresenteerd. In de recepten worden er (dure) superfoods aangeprezen, terwijl veel mensen met overgewicht daar juist geen geld voor hebben. Willem vertelt in het begin van zijn boek dat hij als ervaringsdeskundige schrijft en niet voedingswetenschappelijk onderlegd is, maar toch…

Melk en gluten

Willem Wortel raadt het gebruik van melk en gluten af. Melk zou goed zijn voor opgroeiende kalveren maar niet voor mensen vanwege de caseïnegehalte, maar een literatuurseaerch op Pubmed levert geen bewijs dat caseïne schadelijk is voor mensen. Willem gebruikt wel kwark en yoghurt in zijn dagmenu’s, terwijl deze producten ook caseïne bevatten. Het is jammer dat hij bij zijn onderzoek naar melk de lezing van de bekende voedingsepidemioloog Walter Willet (schuif de timer naar 1.04) gemist heeft.
Het klopt wel dat de meeste mensen geen lactose kunnen verdragen, maar de mensen met lactose-intolerantie wonen voornamelijk in Azië en Afrika. De meeste mensen uit Noordwest-Europa maken ook na hun vierde jaar het enzym lactase aan waardoor ze prima in staat zijn om lactose te verteren. Geitenmelk wordt als alternatief voor koemelk aangeboden, maar wie allergisch is voor koemelk of geen lactose verdraagt zal ook klachten krijgen na het gebruik van geitenmelk.
Gluten zouden slecht zijn voor mensen omdat ze een lekkende darm veroorzaken en ze zouden tot overgewicht leiden. Willem baseert zich hierbij waarschijnlijk op het boek Wheatbelly, een boek waarvan de onderbouwing rammelt. Willems boek vertoont hier ook inconsequenties: zo wordt zuurdesembrood aanbevolen, maar laat dat nou gemaakt worden van tarwe met gluten…

Sterke punten

Willem geeft in de inleiding van zijn boek aan dat zijn methode alleen geschikt is voor gezonde mensen en adviseert mensen met gezondheidsproblemen om contact te zoeken met een arts of een deskundige. Dat is een goed advies.
Sommige van de algemene tips die Willem geeft komen goed overeen met de gangbare leefstijladviezen. Voldoende rust, slaap, regelmaat, geen maaltijden overslaan en de dag beginnen met een goed ontbijt zijn prima richtlijnen. Ook het weglaten van suiker, voeding met een lagere glycemische index, meer groente en fruit en meer tijd uittrekken voor voeding zijn aanraders. Het boek richt zich ook specifiek op mannen. De recepten zijn goed uitgewerkt en gemakkelijk te bereiden.Meer informatie over Willem Wortel is hier te vinden.

Kortom

Het boek levert een aardige inkijk in de manier waarop Willem Wortel een leefpatroon voor zichzelf heeft bedacht waarmee hij zijn gewicht en conditie heeft verbeterd. Veel van de algemene richtlijnen en Willems Weetjes vormen een goede basis voor een gezonde leefstijl, maar de onderbouwing van zijn adviezen rammelt af en toe. Sommige van de weetjes zijn niet helemaal juist en voor de leek is dat onderscheid moeilijk te ontdekken. Het is jammer dat Willem zich gebaseerd heeft op boeken waarvan de onderbouwing rammelt en geen wetenschappelijke databases zoals pubmed heeft geraadpleegd voor zijn methode. Toch heeft hij voor zichzelf een goed resultaat bereikt en dat geldt ook voor andere wortelaars, maar ook hier geldt hoe lang dit mooie resultaat behouden blijft.
Het sterkste punt van Willems boek is dat het juist voor mannen, wel een aanzet kan zijn om over hun voeding na te denken.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma