Worteldiscriminatie legaal?

Uiterlijk wordt steeds belangrijker. Je zou denken dat daar ook grenzen aan zijn, maar steeds vaker worden de grenzen ervan opgezocht. Dry januari is afgelopen en je zou dan denken dat de mensen het nuchterder bekijken, maar helaas… Het weer wordt beter en het voorjaar komt eraan. Nog even en we kijken alweer uit naar de zomer en het strandseizoen. Daar hoort voor velen een mooi uiterlijk bij. Geloof het of niet, maar sommigen gaan er wel erg ver in… Zelfs van voedingsmiddelen wordt een perfect uiterlijk verwacht. Waarom eigenlijk?

Voorkeurskenmerken van voedsel

Uiteraard wil je dat het voedsel dat op je bord komt goed smaakt en het oog wil ook wat. Het moet er goed uitzien, maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? Een voedingsmiddel moet er vers uitzien, goed ruiken, de juiste kleur hebben.  Gaat het dan om een bepaalde vorm, kleur, grootte, symmetrie of ook gezondheid die op basis van uiterlijke kenmerken kan worden herkend? Natuurlijk stel je eisen aan versheid, reinheid, kleur, geur, kortom een fris uiterlijk. Ook de voedingswaarde is van belang, maar dat is slecht te beoordelen aan de buitenkant. Uiteraard wil je bij voedsel ook dat het bij het koken gaat om stukken die even groot zijn, zodat ze tegelijk gaar zijn. Omdat te bereiken hebben ze keukengerei uitgevonden, zoals koksmessen en andere apparaten, waarmee je voedsel in gelijke stukken kunt verdelen.
Dit klinkt allemaal logisch, maar zo eenvoudig lijkt het in de praktijk niet te werken.

Worteleisen

In Verordening 1999/730 Handelsnorm voor wortelen zijn de kwaliteitseisen vastgelegd waaraan wortelen dienen te voldoen voordat ze verkocht mogen worden. Het gaat om kenmerken zoals intact en stevig zijn en vrij van rot en andere afwijkingen die ze ongeschikt maken voor consumptie. Verder moeten ze vrij van grove onzuiverheden zijn, nagenoeg vrij van dierlijke parasieten en nagenoeg vrij van aantasting door dierlijke parasieten. Ze mogen ook niet stokkerig of geschoten zijn. Al met al zijn dit begrijpelijke normen, maar wat te denken van eisen als “ze mogen niet gevorkt zijn en ze mogen geen zijwortels hebben”?

Worteldiscriminatie voedselverspilling

Voor wortelboer Cornelis op Goeree Overflakkee zit hem daar nou de kneep. Hij heeft wortels die gevorkt zijn, wortels met zijwortels, etc., maar ze voldoen wel aan de andere hiervoor genoemde eisen. De wortels van boer Cornelis worden gediscrimineerd op grond van uiterlijke kenmerken en dat is legaal op grond van Verordening 199/730!

Hoeveel voedsel wordt er verspild in Nederland?

Op de website van het Voedingscentrum wordt gemeld dat “we” per persoon jaarlijks ongeveer 33 kg voedsel weggooien. Uit cijfers van de Wageningen Universiteit blijkt dat er jaarlijks 97-123 kg voedsel per hoofd van de bevolking weggooien in de hele voedselketen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld ook over wat er in de winkels wordt weggegooid omdat het bedorven is, over de houdbaarheidsdatum is, maar ook over partijen voedingsmiddelen zoals de wortelen van boer Cornelis.

Voedingsmiddelen op maat luxe voedselverspilling

Het kan een voordeel zijn om alleen groenten in de verkoop te brengen die voldoen aan bepaalde standaardnormen qua vorm. Je kunt ze dan gemakkelijker sorteren op grootte en opbergen in kratten zonder al te veel ruimteverlies. Hoewel het hier een legale vorm van “verkoopverbod van afwijkende wortelen” is, wringt het. Er zijn zoveel mensen die in armoede leven. Daarnaast zouden de wortels ook nog verwerkt kunnen worden in andere gerechten. Eerlijk gezegd vind ik het een luxe vorm van voedselverspilling waar iets tegen gedaan moet worden.

Oplossingen voor voedingsmiddelen die afwijken qua vorm

Als er niemand komt voor de wortelen voor boer Cornelis zou hij zijn wortels kunnen aanbieden aan de Verspillingsfabriek van Hutten in Veghel. Daarnaast is ook het bedrijf “No waste army” actief om voedselverspilling tegen te gaan. Maar misschien zijn er nog meer fabrieken of initiatieven die voedingsmiddelen die afwijken qua vorm verwerken in gerechten en in de handel brengen. Ik kan me ook voorstellen dat de Voedselbank interesse zou kunnen hebben in zulke voedingsmiddelen. Het is toch zonde om voedsel met een goede voedingswaarde weg te gooien, omdat het een andere vorm heeft. Ik hoop oprecht dat meer oplossingen komen om gezonde voedingsmiddelen die niet voldoen aan de vormeisen behouden blijven voor menselijke consumptie.

Oh ja, Ik heb geen financiële banden met de Verspillingsfabriek of de No waste army, maar ik draag beide initiatieven tegen voedselverspilling wel een warm hart toe. En dat geldt natuurlijk ook voor de Voedselbank.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma