Zoete dranken en blessures

Peuters drinken veel zoete drankjes. Ook blijkt er meer vraag te zijn naar melk met een smaakje. Het aanbod van gezoete dranken neemt toe. Ze verhogen de kans op overgewicht en gebitsschade. Ook light is niet zo onschuldig. En soms word je zelfs geattendeerd op dranken waar je zelf nooit over gedacht zou hebben om te (laten) produceren, laat staan om zelf te kopen.

Meer vraag naar smaakjesmelk

Afgelopen week kopte VoedingNu dat er meer vraag is naar smaakjesmelk. Dat lijkt een open deur voor wie regelmatig boodschappen doet. Elk jaar lijkt de variatie in het aantal gezoete melkdranken toe te nemen. Omdat mensen toch wat bewuster zijn van de nadelen van (te veel) suiker wordt daar door de fabrikanten ook handig op ingespeeld. Naast de met suiker gezoete dranken zijn er ook suikervrije zoete dranken. Het nadeel is echter dat hiervoor zoetstoffen worden gebruikt om de zoete smaak te verkrijgen.

Peuters drinken meer zoet

Uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) blijkt dat peuters voornamelijk veel (ge)zoete drankjes drinken. Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna tweederde van de ouders en professionals weet dat een glas frisdrank vijf suikerklontjes bevat. Toch blijkt slechts één van de vier (ouders en professionals op kinderdagverblijven) te weten dat een glas vruchtensap evenveel suiker bevat als een glas frisdrank. Slechts vier van de tien ouders denken dat een kind water lust en bij de professionals is dat 18%, terwijl veel meer kinderen wel water willen drinken. Water is een prima dorstlesser.

Sport- en energydranken niet geschikt voor kinderen

Het lijkt een inkopper, maar toch komt het voor dat ouders hun kind een flesje sportdrank geven. Vaak gaat het dan niet om een isotone of een hypotone drank, maar om een energydrank die hypertoon is en veel suiker bevat. Ouders denken kennelijk dat een sportdrank per definitie gezond is, “omdat het bestemd is voor sporters”. Fred Brouns legt dat hier nog eens uit.
Een sporter levert vaak een duurprestatie waardoor hij/zij een hogere behoefte heeft aan brandstof (koolhydraten), maar de energydranken zijn alleen geschikt voor zeer extreme sportprestaties in bijvoorbeeld koude omstandigheden. Een sporter heeft dan wel behoefte aan meer brandstof voor de prestatie en voor zijn/haar “eigen thermostaat”, maar de behoefte aan vocht is dan lager.

Frisdranken met alcohol

Naast de gewone alcoholvrije frisdranken zijn er tegenwoordig ook al kant-en-klare mixdrankjes in de handel. Wie vroeger een baco wilde moest de Bacardi zelf met de cola mengen, maar tegenwoordig worden zulke drankjes in blikjes verkocht en zijn bij de zwak alcoholische dranken te vinden. Ze bevatten namelijk ca. 5% alcohol. Deze drankjes zijn verraderlijk, want de alcohol wordt gemaskeerd door de zoete smaak. Voor je het weet is er meer alcohol genuttigd dan gedacht. Evenals andere alcoholische dranken geldt ook hier dat ze dezelfde nadelen hebben. Zo wordt het spierherstel na het sporten door deze dranken belemmerd. Hierdoor leiden deze drankjes eerder tot blessures en overgewicht.

Te veel zoet, meer kans op blessures

Het is bekend dat meer eten en minder activiteit leidt tot overgewicht. Wie te zwaar is heeft (binnen de sport) eerder kans op blessures, omdat de krachten op het lichaam door het overgewicht sneller tot overbelastingletsels kunnen leiden. Onderzoek van de Ruyter en anderen toonde aan dat er een verband is tussen het gebruik van gezoete dranken en gewichtstoename in vergelijking met light-frisdranken. Toch wennen light-drinkers ook aan de zoete smaak, waardoor de hang naar zoet niet verandert.

Tandbederf en tanderosie

Daarnaast leidt het gebruik van met suiker gezoete drankjes tot tandbederf (gaatjes) en tanderosie (zie afbeelding). Zuren in de voeding zorgen ervoor dat het tandglazuur langzaamaan oplost en dat leidt tot extra gevoelige tanden en kiezen voor koude, warmte en zoet. Zowel sportdranken, energydrinks (met en zonder cafeïne), gezoete frisdranken als “gewone” vruchtensappen geven kans op tandbederf en tanderosie.
Light-frisdranken bevatten naast de zoetstof nog altijd veel voedingszuren, zoals citroenzuur voor een frisse smaak. Hierdoor kunnen ook deze categorie dranken tot tanderosie leiden. Wie bij het drinken van frisdranken en vruchtensappen een kauwende beweging maakt stelt zijn/haar gebit nog extra bloot aan de voedingszuren uit de frisdranken en vruchtensappen, waardoor er sneller tanderosie optreedt.

Ach moet het, naturel doet het

Sporters kunnen prima “uit de voeten” met water, wanneer de inspanning niet langer duurt dan een uur. Voor de meeste recreatieve sporters is dat namelijk het geval. Daarnaast is water in de meeste gevallen een prima dorstlesser die door vrijwel iedereen prima gewaardeerd wordt.
Halfvolle melk zonder smaakje is een prima hersteldrank, omdat het eiwitten bevat van een type dat snel omgezet kan worden in spierweefsel. En om aan voldoende koolhydraten te komen kunnen er gerust twee boterhammen genomen worden. Beleg deze met magere vleeswaren, zoals kipfilet, kalkoen, magere runderrollade, rosbief of fricandeau, magere ham of rookvlees of 20+kaas en je hebt een prima herstelmaaltijd.
Daarnaast is melk de meest gezonde drank voor het behoud van het gebit.
Samengevattend kan het volgende worden gesteld: “Voor elke leeftijd geldt: Met naturel red je het ook wel”.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma