Detoxen of toch maar niet?

Kortgeleden werd er gemeld dat een yogadocente ernstige gevolgen ondervonden heeft van een detoxkuur. Het zou gaan om een Kriya-reiniging die ze in Mexico heeft ondergaan. Dat roept gelijk vragen op of detoxen nodig is. Of het geen gevaarlijke kanten heeft en waar het vandaan komt.

Kriya-reiniging

De kriya-reiniging wordt ook wel een grote schoonmaak van het lichaam genoemd. Het lijkt gelinkt te zijn aan hatha-yoga, aldus deze site. Ze bestaat uit het drinken van 6 liter (!) warm zout water in vier uur tijd en er worden yoga-oefeningen uitgevoerd. Het gaat om de berg (Tadasana), gevolgd door de driehoek (Trikonasana), staande twists,  lunges en de cobra (Bhujangasana). Als laatste buig je je knieën en loop je met je billen op je hielen zo laag mogelijk bij de grond. Deze yoga-oefeningen hebben tot doel om de gifstoffen uit de organen te knijpen.
Ter vergelijking: Je hebt dagelijks ongeveer zo’n 1,5 tot 2 liter vocht nodig, naast de vocht die je uit vaste voedingsmiddelen kunt binnenkrijgen. De kriya-reiniging is een extreme detoxkuur, aangezien dit tot een totale verstoring van de vocht- en elektrolytenhuishouding van het lichaam kan leiden. Het is dus niet zonder gevaar. Het incident met de yogadocente leidde tot discussie in Op1.

En andere detoxkuren?

Vaak worden detoxkuren uitgevoerd in (luxe) wellness-centra. Het doel is het ontgiften van het lichaam, omdat we door onze leefstijl teveel gifstoffen (zouden) binnenkrijgen. De meeste kuren bestaan uit veel drinken soms gecombineerd met laxeren. Het kan gaan om het drinken van vruchtensappen, water en theesoorten. Het laxeren kan plaatsvinden door het drinken van laxerende dranken, maar er kunnen ook darmspoelingen worden toegepast. Dit laatste is ook niet zonder risico.
Kortom: er is kaf onder het koren. Het gaat dan om extreme varianten met langdurig vasten, veel drinken in korte tijd of extreme laxeermethoden met hoge doses laxeermiddel of darmspoelingen. Wetenschappelijk bewijs voor de werking van zulke detoxkuren ontbreekt.

Wat is detoxen?

De letterlijke vertaling van detoxen is ontgiften. De term detoxen wordt gebruikt als het gaat om het stoppen met het gebruik van alcohol en drugs. Bij het detoxen wordt er acuut gestopt met het gebruik van alcohol en/of drugs. De bedoeling is dan dat de concentratie van deze (de afbraakproducten van) alcohol en drugs in het lichaam zo snel mogelijk afnemen. Bij onmiddellijke onthouding van alcohol en drugs kunnen heftige onthoudingsverschijnselen optreden. Daarbij moet je dan denken aan koorts, hevig trillen, angst, spierpijn, hoge hartslag en hoge bloeddruk. Om deze verschijnselen te verzachten worden er soms wel middelen gegeven om de detoxkuur beter door te komen.
Let wel het gaat hier dus om detoxkuur om de verslaving aan alcohol en/of drugs te doorbreken.

Het detoxsysteem van ons lichaam uitgelegd

Het lichaam beschikt zelf over prachtige detoxsystemen. Schadelijke stoffen die vluchtig zijn worden zoveel mogelijk via de ademhaling uitgescheiden. Schadelijke stoffen in ons voedsel worden meestal in de maag onschadelijk gemaakt door het maagzuur. Soms detecteert het lichaam heel snel dat een stof schadelijk is, zodat er vrij vlot een braakreflex wordt opgewekt. Het stofje verlaat het lichaam dan via “de kortste weg”. Soms worden (resten van) schadelijke stoffen ook via zweet uitgescheiden.
De lever zorgt dat stoffen onschadelijk worden gemaakt. De grote restproducten komen via de gal naar de twaalfvingerige darm terecht en ze worden in de ontlasting uitgescheiden. De kleine reststoffen worden vanuit de lever aan het bloed afgegeven en naar de nieren vervoerd. Vervolgens wordt een stof dan in de urine uitgescheiden.
Kortom: ons lijf beschikt over meerdere detoxsystemen.  Als je geen last hebt van verslavingen aan alcohol, drugs of medicijnen is een detoxkuur niet nodig.

BRAVO goed alternatief voor detox

Gezond leven kun je heel goed met het acroniem BRAVO uitleggen, namelijk:
Beweeg voldoende
Roken? Niet doen!
Alcohol? Drink liever niet, of hooguit één consumptie en drink niet dagelijks.
Voed jezelf volgens de Richtlijnen Goede Voeding en
Ontspanning is belangrijk! Plan dagelijks momenten van me-time.

Detox is normaal gesproken niet nodig.
BRAVO-leefstijl maakt detox overbodig!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma