Eet als een atleet – Hardloopeditie
Ben jij net gestart of ben je al een gevorderde hardloper? Dan is deze aflevering van de blog zeker een aanrader om te lezen. Er is namelijk een nieuw boek met voedingsadviezen speciaal voor hardlopers uitgekomen. Uiteraard zijn er al meerdere boeken over deze sport geschreven. De auteurs van dit boek hebben voor een nieuwe aanpak gekozen. Benieuwd? Dan is “verder lezen van dit blog” een aanrader.
Voedingsadviezen afgestemd op hardloopdoelen en recepten
In de “Hardloopeditie Eet als een atleet” wordt een stappenplan uitgewerkt voor verschillende loopafstanden. Daarbij wordt ingezoomd op afstanden variërend van 5 km tot en met een ultraduurloop van 60 km. De adviezen in dit boek zijn niet geschikt voor sprinters. Voor sprinters is het boek “Eet als een atleet” een aanrader. Evenals in “Eet als een atleet”, is ook in dit boek gewerkt met persona’s. Elke persona heeft een ander loopdoel. De auteurs belichten veel voorkomende problemen bij lopers en koppelen deze aan de persona’s en hun specifieke loopdoel. Bij elk probleem wordt een theoretische voedingsoplossing besproken. Vervolgens geven de auteurs een vertaalslag hoe de loper dit in de praktijk kan toepassen aan de hand van dagmenu’s.
Het boek bevat tips voor het berekenen van dagmenu’s. Elke stap wordt gelardeerd met recepten van gerechten voor verschillende eetmomenten op de dag en rondom trainingen en wedstrijden.
Hoe is dit boek opgebouwd?
Het boek is opgedeeld in vijf stappen waarin de individuele hardloper adviezen aangereikt krijgt om zijn/haar eigen voedingsschema op te bouwen. In de eerste stap wordt uitgelegd waarom een goede basisvoeding juist zo belangrijk is. De loper krijgt in de tweede stap algemene adviezen hoe hij/zij zijn/haar gewicht goed kan handhaven. De auteurs bespreken in de derde stap hoe de loper zich van voldoende vocht en brandstof kan voorzien rondom een training en wedstrijd. De vierde stap levert informatie waarom herstelvoeding belangrijk is en hoe je dat in de praktijk toepast. Lopers die met maag-darmproblemen kampen tijdens trainingen en wedstrijden vinden handige tips in stap vijf. Wie echt op topniveau acteert kan informatie vinden in stap vijf over het nut van allerlei voedingssupplementen voor hardlopers. Elke stap wordt aan het einde samengevat in een paar korte kernboodschappen voor de loper.
Feiten, fabels en recepten
Ook in “hardloopland” circuleren veel fabels en feiten over voedings(strategieën) voor een goede prestatie en/of beter herstel na inspanning en blessures. De auteurs hebben tijdens het schrijven van dit boek onder de lezers van “I am a Foodie” geïnventariseerd welke vragen er leven over de relatie tussen voeding en hardlopen. Dat leverde een bont palet aan vragen op die beide schrijvers in de algemene adviezen hebben verwerkt. De auteurs hebben de meest opvallende feiten en fabels als kleine intermezzo’s in het boek verwerkt.
Alle adviezen worden ook praktisch vertaald in gevarieerde, eigentijdse recepten die ook voor een relatief onervaren kok te bereiden zijn.
Een handvol boeken van “I am a Foodie”
De “Hardloopeditie van Eet als een Atleet” is het vijfde boek dat vanuit het schrijverscollectief “I am a Foodie” is ontstaan. Dit boek is geschreven door (sport)voedingswetenschapper Vera Wisse en bewegingswetenschapper Titia van der Stelt. Beide dames zijn ook sportdiëtist en hardloopliefhebber. Vera Wisse en Titia van de Stelt schreven eerder samen met sportdiëtist en epidemioloog Saraï Pannekoek het boek “Eet als een atleet”. Andere boeken van “I am a Foodie” zijn “Eet als een expert”, “Eet als een expert, Partytime” en “Eet als een expert – Zwanger”. Aan deze boeken hebben verschillende schrijvers van “I am a Foodie” hebben meegewerkt.
Passend boek voor huidige tijd
Hardlopen is al jarenlang een van de populairste sporten in Nederland. Je kunt het individueel doen en in groepen. Eigenlijk kun je het (bijna) overal doen. Het laatste jaar zijn er veel hardlopers bij gekomen. Waarschijnlijk komt dat doordat er nu veel op gehamerd wordt om voldoende te bewegen om je algehele gezondheid (en conditie) te verbeteren. Hardlopers zijn vaak vooral bezig met het materiaal, zoals goede hardloopschoenen en een fancy outfit. Zowel ervaren als beginnende lopers kunnen veel hebben aan de informatie uit dit boek voor het toepassen van een goede voedingsstrategie.
Van sportvoedingspiramide naar hardloopvoedingspiramide
Het grappige aan dit boek is dat in stap één de sportvoedingspiramide wordt uitgelegd en dat het boek zelf ook opgebouwd is als een hardloopvoedingspiramide. Stap één levert de basisvoeding. De stappen twee, drie en vier staan voor de tweede laag in de sportvoedingspiramide. In de tweede laag van de sportpiramide gaat het om sport-specifieke voeding en timing van de voeding voor tijdens en na inspanning. In stap vijf worden de puntjes op de i gezet.
Aanrader!
Het schrijverscollectief I am a Foodie biedt een wetenschappelijk onderbouwd tegenwicht aan alle onjuiste voedingsinformatie die via allerlei internetbronnen en andere media wordt verspreid. De schrijvers zijn aan “hun stand verplicht” om zich aan dit doel te conformeren. Dat hebben ze ook goed gedaan, maar de verwijzingen naar de gebruikte onderzoeken zijn helaas niet opgenomen in dit boek. maar voor de lezer die ze wel graag wil inzien zijn de referenties op de site van “I am a Foodie” terug te vinden.
Toch sluit dit boek naadloos aan op alle overige boeken die door het schrijverscollectief zijn geschreven. De loper die goed wil presteren op een afstand variërend van 5 km tot een ultra-duurloop kan bruikbare praktische tips uit dit boek halen. Dit boek is dus een goede aankoop.