Duurzaamheid, voeding- of leefstijl?

Aan het begin van een nieuw jaar worden de traditionele goede voornemens gemaakt. Daarbij staan “afvallen” en zaken als “stoppen met roken” en tegenwoordig ook de “dry januari” en “duurzaam leven” in de belangstelling. De hiervoor genoemde voornemens zijn vaag geformuleerd. Dat kan beter, maar hoe pak je dat aan? Dat kan bijvoorbeeld door rekening te houden met de volgende stappen bij het voornemen.

Zie het als een reis

Wie verstandig op reis gaat bereid zich goed voor. Zo gaat dat ook met voornemens. Bedenk of het nu wel de juiste tijd is om het voornemen uit te voeren. Daarmee kom je gelijk al op de volgende stap. Realiseer je dat bij het voornemen dat er actie van je gevraagd wordt. Je moet er dus iets voor doen. Als je op reis gaat wil je dat je je (t)huis(situatie) rustig even alleen kunt laten.
Het doortrekken van deze metafoor naar een goed voornemen betekent dan dat er gunstige voorwaarden moeten zijn om het voornemen uit te voeren. Er moet zo weinig mogelijk sprake zijn van afleiders, zoals zorgen, extra werk, etc.
Daarnaast moet er goed nagedacht worden welk doel het goede voornemen moet dienen. Wat betekent dat doel voor jou? Vervolgens moet er bepaald worden hoe je dat doel wilt gaan bereiken.

Positief en SMART formuleren

Net als bij een vakantiebestemming geeft je bij je doel aan waar je naar toe wilt. Je kunt dan denken aan een gezondheids- of sportief doel, zoals: weer lekker de trap op kunnen rennen en dan nog energiek voelen.  Om het geheugen op te frissen:  SMART staat voor Specifiek, Meetbaat, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Het acroniem SMART werd al eens eerder uitgelegd.
Een voornemen dat hieraan voldoet kan er dan als volgt uitzien: Ik kan over zes maanden 2 keer de beide trappen in ons huis vlot achter elkaar oprennen waarbij ik me direct na die tijd nog energiek voel. Het energieke gevoel is dan te bepalen door na te gaan hoe snel de ademhaling/hartslag weer de normale frequentie bereikt.

De route

Bedenk vooraf hoe je je doel wilt bereiken. Formuleer ook kleine tussendoelen. Deze subdoelen markeren de kleine stappen die je zet om het hoofddoel te bereiken. Daarbij kunnen verschillende factoren worden bekeken die wel bij jou moeten passen. Bedenk bij een activiteit dat je er tijd voor moet hebben om het te doen, maar ook motivatie om deze activiteit vol te houden. Dat betekent ook dat je plezier moet beleven aan die activiteit. Je kunt dan denken aan een beweegvorm die jij leuk vindt om te doen. Voor elke factor die je aanpakt kun je dan een doel opstellen. Dat zijn dan de kleine tussenstapjes
Breng de belemmerende factoren in kaart die jou kunnen beletten om dat doel te bereiken. En om met Tom Poes te spreken “Verzin een list” om met die hindernissen om te gaan en handige “wegomleggingen” te bedenken. Bedenk ook wat je doet bij “pech onderweg”.

Geniet van de reis

Meestal duurt het een tijdje voor je de eindbestemming (het doel) hebt bereikt. Wie “wijs op reis gaat” houdt ook rekening met tussenstops en neemt daar dan de nodige rust. In dit geval betekent dat dan dat je ook geniet van het bereiken van de kleine subdoelen. Je kunt die dan zien als tussenstops. Het bereiken ervan kan als een overwinning voelen en dat mag op gepaste wijze worden gevierd. Dat betekent bijvoorbeeld dat je jezelf met iets beloont dat bij het einddoel past, bijvoorbeeld een boek over motivatie, of een wellness-issue.

Kiezen tussen voeding, leefstijl en duurzaamheid?

Het is niet noodzakelijk om slechts op één onderdeel gericht te zijn. Je kunt ook aan meerdere zaken tegelijk werken. Neem niet te veel hooi op je vork. Hou het werkbaar en overzichtelijk door de subdoelen één voor één na te streven. Soms kun je echter wel doelen combineren, bijvoorbeeld door voor je inkopen voor de gezonde maaltijden de fiets te gebruiken of lopend naar de winkel te gaan. Op die manier pak je gelijk drie onderdelen aan: gezonde voeding, beweging en je bent duurzaam bezig. Bovendien is het verbeteren van je gezondheid en/of conditie ook een investering in duurzaamheid.

Nogmaals: bereid je goed voor

Met een goede voorbereiding kun je dit soort bloopers voorkomen.
Neem gerust contact op als je er zelf niet goed uitkomt om veranderingen in je voeding te realiseren voor het bereiken van sport- en gezondheid-gerelateerde doelen.

Palsma Sportvoedingsadviesbureau wenst haar lezers een sportief en gezond 2022!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma