Legale PEP: slimmer, sterker en sneller met supplementen

Was er maar een wonderpil… Deze verzuchting wordt vaak geuit als iemand graag heel snel resultaat wil zien. Wie wil dat niet? Medicijnen worden in het algemeen geassocieerd met ziekte. Voedingssupplementen worden vaak gekoppeld aan tekorten in de voeding. Bij allerlei producten uit de natuur, zoals kruiden wordt al snel gedacht aan homeopathie. Voor sporters telt vooral het verbeteren van de prestatie maar ook “gewone consumenten” kunnen wat hebben aan de tips uit “Legale PEP”.

Hernieuwde waardering voor oude kennis

Het is al weer twee jaar geleden dat het boekje “Legale PEP” uitkwam, maar toch heeft het aan actualiteit nog nauwelijks ingeboet. De vraag of het verstandig is om een supplement te gaan gebruiken leeft bij veel mensen. Willem Koert, wetenschapsjournalist en schrijver van “Legale Pep” begint dit boek met een hernieuwde waardering voor de verloren gegane kennis van traditionele genezers. Hij geeft echter aan dat in dit boek alleen de stoffen worden besproken waarvan effecten zijn aangetoond in onderzoek bij mensen. Niet alles is even sterk onderbouwd. Legale Pep is geschreven voor lezers die niet “zomaar alles willen slikken”, maar wel open willen staan voor nieuwe inzichten. In “Legale PEP” wordt oude kennis die op een moderne manier is getoetst aan de lezer gepresenteerd.

De keuze is reuze, maar gezonde leefstijl blijft de basis

Wie wel eens een natuurvoedingswinkel of een (alternatieve) drogisterij bezoekt ziet dat er heel wat verschillende soorten preparaten op de markt zijn. Het assortiment varieert van de bekende vitamines en mineralen tot inheemse en exotische plantenextracten. De supplementen worden in verschillende hoofdstukken besproken aan de hand van hun werkgebied. Het gaat dan om supplementen die invloed hebben op fitheid, slanker worden, spieraanmaak en kracht, huid en nagels, slimheid en alertheid, innerlijke rust, betere slaap en algehele gezondheid.
Supplementen kunnen een gezonde voeding niet vervangen en ze werken ook niet als aflaat. Wie zich echt beter wil voelen doet er goed aan om eerst te starten met een gezonde voeding, voldoende slaap, beweging en ontspanning.

Voedingssupplementen niet altijd gewenst

Koert waarschuwt allereerst dat je geen supplementen moet gebruiken als je ziek bent, als je medicijnen gebruikt, tijdens zwangerschap en wanneer je borstvoeding geeft. Bij ziekte is het raadzaam om een arts te consulteren om je ziekte te laten behandelen met medicijnen. Als je al medicijnen gebruikt is het niet aan te raden om voedingssupplementen te gebruiken, omdat ze de werking van medicijnen kunnen beïnvloeden. Tijdens de zwangerschap kan een voedingssupplement de ontwikkeling van de baby op een nadelige manier beïnvloeden. Het gebruik van foliumzuur wordt wel aangeraden vanaf het moment dat er een actieve kinderwens is tot en met de derde maand van de zwangerschap. Ook tijdens het geven van borstvoeding wordt aangeraden om geen voedingssupplementen te gebruiken, omdat ze via de borstvoeding in het lichaam van de baby terecht kunnen komen.
Ook als je ongewenste bijwerkingen ervaart is het raadzaam om het gebruik van voedingssupplementen te stoppen.

Gebruik voedingssupplementen

Uit de laatste voedselconsumptiepeiling blijkt dat 43% van de volwassenen in Nederland voedingssupplementen gebruikt. Van vrouwen ouder dan 50 jaar gebruikt 45% dagelijks een vitamine D-supplement. Bij de mannen van 70 jaar en ouder gebruikt 24% dagelijks extra vitamine D. Voor deze beide groepen wordt echter geadviseerd om dagelijks vitamine D te gebruiken.
Sporters gebruiken ook vaker voedingssupplementen dan “gewone consumenten”, omdat ze daarmee hopen dat ze hun gezondheid beter beschermen of beter kunnen presteren. Daarbij kunnen sporters de drempel om voedingssupplementen te gaan gebruiken “lager leggen” dan de “gewone consument”, omdat ze, soms ook tegen beter weten in, hopen dat iets voor hen werkt.

Apps die belangrijk zijn

Om een goede keuze te maken of een voedingssupplement ook echt werkt voor jou als sporter is het aan te raden om dit te checken in de “Supplementenwijzer App”. Hoe deze app eruit ziet werd hier al eens uitgelegd. Voor sporters die in aanmerking kunnen komen voor dopingcontroles geldt dat het sterk wordt aanbevolen om na te gaan of een voedingssupplement te gebruiken dat niet vervuild is met dopinggeduide stoffen. In de lijst van het Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport (NZVT) vind je een overzicht van gecontroleerde voedingssupplementen. Deze goedgekeurde batches van voedingssupplementen zijn volgens strengere reinheidseisen bereid dan gangbaar is voor voedingssupplementen. Je vindt deze lijst ook in de Dopingwaaierapp.

Over de auteur

Willem Koert heeft al ruimschoots zijn sporen verdient als de Nederlandse expert op het gebied van dopingstoffen. Hij is ook de auteur op websites zoals ergogenics en ergo-log en de website met zijn eigen naam WillemKoert. Hij schrijft hier ook over de verschillende voedingsstoffen en supplementen die hij ook in “Legale pep” bespreekt. Hij is verder betrokken bij de websites van de Dopingautoriteit:  Eigen kracht en de kennissite Doping.nl. Hij schreef mee aan diverse boeken, zoals het “Eigen Kracht”-boek, “Doping, de nuchtere feiten” en vele andere uitgaven. Ook schrijft hij voor meerdere bladen, zoals Men’s Health.

Aanrader

Wie nieuwsgierig is naar een handig en handzaam naslagwerk over gangbare voedingssupplementen en hun werkzaamheid kan met dit boekje goed uit de voeten.
Het boekje geeft heldere informatie per voedingssupplement op een heel overzichtelijke manier. Hoewel er geen bronvermelding in het boekje zelf toegevoegd zijn, benoemt de schrijver zelf wel bij elk supplement dat er gedegen onderzoek is waarop hij zich beroept. Het zou me dan ook niet verbazen als de bronnen waarop hij zich baseert terug te vinden zijn op de websites die onder het vorige kopje zijn benoemd, hoewel ze niet apart voor “Legale Pep” zijn gebundeld.
Al met al is “Legale Pep” een handig naslagwerkje voor wie geïnteresseerd is in de werkzaamheid van verschillende voedingssupplementen.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma