Sporten en groeien vereist een goede voeding

Dat lijkt een open deur, maar eigenlijk weten we er nog onvoldoende over. Daarom loopt er momenteel een onderzoek om hier meer kennis over te krijgen. Hoe luiden de huidige voedingsrichtlijnen voor jeugdige sporters? En waarom is onderzoek naar voeding bij jonge sporters nu zo belangrijk? Welke winst is er allemaal te behalen? Hoe kunnen we hier op dit moment al verandering in aanbrengen?

Richtlijnen voor jonge sporters nodig

Het is alweer meer dan een decennium geleden dat er een globale voedingsrichtlijn voor jeugdige sporters werd opgesteld in opdracht van de Vereniging Sportdiëtetiek Nederland. In deze voedingsrichtlijn werden geen sport-specifieke adviezen gegeven, terwijl jeugdige sporters allerlei typen sport beoefenen en op heel verschillende niveaus.
Aan de andere kant werd er in 2014 het document “Gewicht maken in het judo” opgesteld naar aanleiding van een kennistransfer voor voeding bij judo. Judo is een gewichtsklassensport. In deze blog wordt daar nader op ingegaan. Voor andere sporten zijn nauwelijks gegevens beschikbaar.

Goede voeding om blessures te voorkomen

Voeding is belangrijk voor het behoud van gezondheid en is ook de eerste noodzaak om goed te kunnen presteren. Jonge sporters die in de groei zijn hebben daarnaast ook nog extra voeding nodig voor hun lichamelijke groei. Uit het onderzoek van Alien van der Sluis werd in 2017 al duidelijk dat de groeispurt bij voetballers en tennissers een periode is waarin het risico op een blessure  toeneemt. Deze bevindingen onderstrepen ook dat er meer kennis nodig is voor een goede richtlijn voor jeugdige sporters.

We kunnen winst boeken!

Juist om de kennis over voeding bij jonge sporters te verbeteren moeten we eerst meer gegevens verzamelen over de voedingsgewoonten van jonge sporters. We kunnen meer winst boeken door deze kennis dan te koppelen aan bevindingen uit andere onderzoeken. Met die kennis kunnen we richtlijnen gaan ontwikkelen voor jonge sporters om de kans op blessures te verkleinen en om op een gezonde manier en met plezier hun sportieve droom waar te maken.

Oproep aan sporters van 12 tot 18 jaar

Ben jij tussen de 12 en 18 jaar oud en sport jij veel vaker dan drie keer in de week? Dan zoeken wij jou! In deze Flyer jeugdatleten vind je meer over ons onderzoek. Je kunt ook gelijk mailen naar: [email protected]
Ken jij één of meerdere sporters die vaker dan drie keer per week? Dan vragen we je om dit bericht met hen te delen en mee te doen aan ons onderzoek.

Alvast dank, namens Esther van Etten, Elsa Vermij, Bibi Stellema en mijzelf.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma