Voedings- en Leefstijlboek geactualiseerd

De belangstelling voor een gezonde voeding en leefstijl lijkt toe te nemen. Nu lijkt dat in de decembermaand altijd wat meer op de achtergrond te raken. Toch is het juist dan de ideale maand om alvast vooruit te denken naar de top tien van goede voornemens. In deze top tien scoort “afvallen” altijd erg hoog. Dat is een mooi streven, maar vaak niet zo bestendig. Voeding en leefstijl zijn daarbij essentiële pijlers. Daarover leren we steeds beter hoe we daar stappen in kunnen maken.

Handige tool bij de gecombineerde Leefstijl interventie

Sinds begin 2019 wordt de gecombineerde leefstijl interventie, ook wel afgekort tot GLI. Je kunt hier ook meer over de GLI lezen. Behandeling van obesitas en overgewicht met behulp van een GLI wordt onder bepaalde voorwaarden door de zorgverzekeraars vergoed. De Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN) was met de uitgifte van hun eerste druk van Het Voedings- en Leefstijlboek in zekere zin hun tijd vooruit. Hoewel dit handboek niet wordt aangeboden als een compleet draaiboek voor een GLI zijn alle onderdelen ervan wel in dit boek verwerkt. In de eerste druk werd er nog niet zo expliciet verwezen naar de GLI, maar in de tweede druk wordt al vermeld dat dit handboek ook als ondersteuning wordt gebruikt in de verschillende GLI’s.

BRAVO nog steeds actueel

In de tweede druk van Het Voedings- en Leefstijlboek komen alle onderdelen voor een gezonde leefstijl aan bod volgens het BRAVO-principe. BRAVO is het acroniem voor (meer) Bewegen, (stoppen met) Roken, (matigen/geen) Alcohol, (gezonde) Voeding en (voldoende) Ontspanning. Bij voldoende bewegen gaat het om inspanningen waarbij de draagkracht (in letterlijke) zin niet wordt voerschreden. De voedingsinformatie wordt gebaseerd op de Richtlijnen volgens de Schijf van Vijf, of de voedingspiramide. Ontspanning kan in de vorm van bewegen en sporten, maar ook voldoende slaap is belangrijk.
Daarnaast wordt geadviseerd om te stoppen met roken, maar voor rokers is dat best een lastige. Verder wordt aangeraden om het alcoholgebruik vooral te matigen, vanwege de nadelige effecten die alcohol op de gebruiker en de totale maatschappij heeft.

Wat is er nieuw ten opzichte van de eerste druk!

In de geactualiseerde versie van het Handboek Voedings- en Leefstijlboek is het voedingsonderdeel over kinderen geïntegreerd in alle paragrafen van dit boek. De uitgebreide dagboeken bij het hoofdstuk “Eten in aandacht” waarin de gebruiker de eetervaringen kan bijhouden zijn pas aan het einde van het hoofdstuk te vinden terwijl daar in de eerste druk mee werd begonnen. Doordat eerst alle aandachtspunten worden besproken krijgt de gebruiker een goed inzicht hoe het dagboek met betrekking tot deze aandachtspunten kan worden gebruikt. In het hoofdstuk over hart- en vaatziekten zijn de tips voor het eten buitenshuis niet meer opgenomen. Wel is het overzicht van producten met vetgehalte vervangen door een overzicht van het vet- èn het natriumgehalte.

Advies diabetes type 2 vergeleken met de nieuwe richtlijnen

De DCN stelt dat diabetes mellitus type 2 soms omkeerbaar is als er een gezonde leefstijl wordt gevolgd. Een koolhydraatbeperkt dieet kan daarbij zinvol zijn. Het ketogeen dieet, ook wel ketodieet genoemd, is moeilijk om langdurig vol te houden.
De Gezondheidsraad zegt in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding voor mensen met diabetes mellitus type 2 geen reden te zien voor een koolhydraatbeperking op lange termijn, maar ziet ook geen reden om dit af te raden. Zij vindt dat begeleiding van een diëtist gewenst is bij een koolhydraatbeperking (50-130 g koolhydraten/dag of 10-26 en%). Wanneer er gekozen wordt voor een strenge koolhydraatbeperking (20-50 g koolhydraten/dag of <10en%) is professionele begeleiding door een diëtist nodig om een volwaardige en gezonde voeding samen te stellen.

Globaal advies koolhydraatbeperking

De koolhydraatbeperking bestaat dan uit de volgende praktische adviezen: beperk producten met toegevoegde suikers, suikerhoudende dranken en geraffineerde graanproducten. Kies wel voor voldoende groente, fruit, volkorenproducten en peulvruchten, zodat er voldoende voedingsvezels ingenomen worden. Daarmee komt dit advies dus volledig overeen met het advies volgens de Richtlijnen Goede Voeding uit 2015 (RGV 2015).

Conclusie

Het advies voor de diabetes mellitus type 2 patiënten in Het Voedings- en Leefstijlboek komt goed overeen met de RGV 2015. En het is goed in lijn met de Richtlijnen Goede Voeding voor Mensen met diabetes mellitus type 2.
Het Voedings- en Leefstijlboek is een prima handboek voor patiënten die deelnemen aan een GLI, maar het kan ook prima ingezet worden bij de begeleiding van diabetes type 2-patiënten.
De DCN heeft zich met dit actuele en goed onderbouwde Voedings- en Leefstijlboek weer goed “op de kaart” gezet. Dus BRAVO voor de 30-jarige DCN: gefeliciteerd met dit mooie jubileum en het praktische Voedings- en leefstijlhandboek!

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma