Ultradun kapot mooi

Vorige week was het de Fashion week. De nieuwe mode wordt dan gepresenteerd. Daarvoor worden wereldberoemde modellen gevraagd om deze kleding te showen. De laatste jaren werd er langzamerhand een trend ingezet dat de dames meer natuurlijke en rondere vormen mochten laten zien. De hoop was dat dit gecontinueerd zou worden, maar dat liep kennelijk anders. De dames die op de catwalk liepen waren extreem mager en dat is een verkeerd signaal.

Terug bij af?

Het is wel even schrikken als je de foto’s ziet van het gerenommeerde modeblad Vogue op haar site over de fashionweek van najaar 2022. Geen van de modellen kijkt echt vrolijk. Het is opvallend dat ze allemaal graatmager zijn en ingevallen wangen hebben, de zogenaamde heroin chic-look. Daarom werd er maandagavond bij het programma Op1 in het laatste onderwerp (even doorschuiven tot 43.10) ingegaan op deze graatmagere modellen. Daarin gaf Olcay Gulsen terecht aan dat ze het zorgelijk vindt dat de graatmagere modellen weer gepromoot worden.

Social media asociale adviezen

We weten al langer dat social media doorgaans geen goede raadgevers zijn om een gezond gewicht te bereiken. Denk maar eens aan de pro-ana-sites. Om jonge mensen hier tegen te beschermen werd in Nederland een waarschuwende pop-up bedacht die in beeld komt bij het bezoeken van deze sites. Het gebruik ervan werd echter niet wettelijk verplicht en het is nauwelijks te handhaven. Omdat er steeds weer nieuwe typen social media bijgekomen is de huidige bescherming tegen deze sites onvoldoende. Omdat het aanmoedigen tot anorexia nervosa in Frankrijk al strafbaar werd in 2015, zijn er in Nederland kamervragen gesteld waarom dit in Nederland niet strafbaar is. In het verslag daarover kun je lezen waarom dit in Nederland niet strafbaar is.

Mode en sport

Sport kan soms/vaak net zo hard zijn als de modewereld. Ook daar loert het gevaar dat sporters zich laten verleiden tot “vreemde methoden” om een laag gewicht te houden/bereiken. Daarbij zijn sporters die een sport met gewichtsklassen beoefenen at risk, maar ook duursporters en esthetische sporters, denk aan kunstschaatsers, turners en bodybuilders. Het gaat dan niet alleen om zich zelf uit te hongeren, braken of overmatig sporten maar ook om het gebruik van zeer schadelijke afslankmiddelen, zie hier, hier en hier.

Vrouwen en mannen gevoelig voor druk op uiterlijk

Jonge vrouwen zijn van oudsher al gevoelig voor modebeelden. De druk van het uiterlijk speelt voor hen al heel veel jaren. Het voorbeeld van de fashion week van dit najaar zegt genoeg, hoewel er ook tegengeluiden gegeven worden, bijvoorbeeld in de column van Brenda Stoter.
Het is minder bekend dat dit voor mannen ook speelt. Er werd wel altijd gedacht dat mannen gevoelig zijn voor bigorexia, tot aan “ziek gespierd” willen zijn toe. Toch komt het omgekeerde komt ook voor. Daarom is het nodig dat de eetstoornissen bij mannen ook uit de taboesfeer worden gehaald.

Te lage inname leidt eerder tot blessures

Sporters denken wel eens “Thin is going to win”, maar dat is niet het geval. In deze consensus statement van het Internationaal Olympisch Comité is te lezen hoe een te lage inname bij sporters kan worden herkend en waar het toe kan leiden. Vroeger werd er vooral gesproken van de Female Athlete Triade, waarmee een trits aan gevolgen van een te lage energie-inname bij vrouwen werd aangeduid. Het gaat dan onder andere om een verminderde- of zelfs het wegblijven van menstruatie, verhoogde kans op (stress)fracturen en een verminderde sportprestatie. Tegenwoordig hebben we het over REDs. Deze afkorting staat voor Relative Energy Deficiency in Sport. In een van de beide schema’s in het consensus statement van de IOC over RED-s kun je zien dat de female athlete triad hier een onderdeel van is maar dat dit schema ook goed gebruikt kan worden bij mannen.
De uitkomst van REDs leidt altijd tot een grotere kans op blessures van allerlei aard.

(W)Eet wat je doet

Te weinig eten kan tot een verstoorde relatie met eten en voedsel leiden. Ernstig ondergewicht kan leiden tot blessures. Een ultradun lichaam is eigenlijk “kapot mooi”.
Om sporters hiertegen te beschermen worden er door sportpsychologen van “Weetwatjedoet” bijscholingen en lezingen voor sportprofessionals, ouders en sporters georganiseerd om meer bewustzijn te creëren over de gevaren van het streven naar ondergewicht. Maar er wordt ook verteld wat sporters en hun naasten kunnen doen om sporters op een gezonde manier plezier te beleven aan hun sport en goed te presteren.
Als je vragen hebt over je gewicht of lichaamssamenstelling is het raadzaam om een (sport)diëtist te bezoeken. En als je dan wilt afvallen of aankomen geldt dus: (W)Eet wat je doet.

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma