Vrouwenhart heeft aandacht nodig

Op 29 september is het dè dag dat ik altijd iets roods draag. Dan is het namelijk Dress Red Day. Nee, dat is niet een uiting om aandacht te vragen voor de nieuwste modekleur, maar omdat dat de dag is die ooit eens is uitgeroepen tot de dag waarop aandacht gevraagd wordt voor het vrouwenhart.

Hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen

In de VS blijkt uit de sterftecijfers dat hart- en vaatziekten al sinds 1908 doodsoorzaak nummer één is bij vrouwen. Langzamerhand nam daar toen de aandacht voor deze ziekten bij vrouwen toe. Pas in 1930 ontstaan er in de VS initiatieven om de gezondheid van vrouwen en kinderen te bevorderen.
In 2002 werd in de VS Dress Red Day uitgeroepen op 29 september: Wereld Hart dag om aandacht te vragen voor hart- en vaatziekten bij vrouwen.
Ook in Nederland vormen hart- en vaatziekten al langer doodsoorzaak nummer één bij vrouwen. Toch duurde het hier veel langer eer er meer aandacht werd gevraagd voor het vrouwenhart.
Sinds 2009 vraagt Nederland ook aandacht voor het vrouwenhart, door ook op 29 september mee te doen met de Dress Red Day.

Klachten bij vrouwen geruislozer dan bij mannen

Bij mannen zijn de klachten vaak duidelijker te herkennen: pijn in de linkerarm, benauwdheid, pijn in de kaken, pijn tussen de schouder, enorm transpireren, misselijkheid en overgeven en druk op de borst zijn de meest voorkomende klachten waarmee mannen direct te maken krijgen. Soms gebeurt dit ook bij vrouwen, maar meestal lijken hun klachten op klachten die ook aan de overgang gerelateerd zijn. Denk daarbij aan opvliegers, hartkloppingen, extreme vermoeidheid, slechter slapen en een zeurderig gevoel. Bij vrouwen gebeurt het ook vaker dat ze een “stil infarct” doormaken. Ze ervaren dan vaak geen klachten en het infarct wordt dan vaak bij toeval ontdekt. Achteraf blijkt er dan vaak wel een periode geweest e zijn waarin de vrouw zich vermoeid voelde.

Inhaalslag na de overgang

Tot enkele decennia geleden werd er van uitgegaan dat de vrouw “beschermd werd” tegen hartklachten door de vrouwelijke hormonen. Maar door onderzoek van de laatste decennia wordt duidelijker dat deze bescherming geldt tot aan de overgang. Als vooral het oestrogeen daalt neemt de kans op hart en vaatziekten toe. Dit betekent dat ook al voor de overgang er een kans is op het ontwikkelen van hart en vaatziekten nadat de oestrogeen daalt tijdens de vruchtbare jaren. Zodra de overgang inzet neemt de kans op hart- en vaatziekten toe, doordat het oestrogeen dan echt gaat dalen. Hierdoor gaat ook het vrouwelijke figuur veranderen van een peer- naar een appelvorm. Dat leidt dan weer tot meer vetopslag op de buik en een verhoogde middelomtrek.

Risicofactoren herkennen en aanpakken

Zoals wel vaker bij ziekten geldt kan ook hier de vroege herkenning en behandeling van risicofactoren leiden tot een lagere kans op hart- en vaatziekten. Als een vrouw tijdens haar zwangerschap(pen) al eens diabetes en/of een hoge bloeddruk heeft gehad heeft ze een grotere kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Ze doet er dan goed aan om de glucose en de bloeddruk regelmatig te laten monitoren en indien nodig te laten behandelen.
Uiteraard hoort het bewaken en handhaven van een goed gewicht en lichaamssamenstelling hier ook bij, evenals het monitoren van goede cholesterolwaarden.

Vrouwen gevoeliger voor stress

Bij de risicofactoren voor hartinfarcten bij vrouwen blijkt stress een grote boosdoener te zijn. Uiteraard geldt dit ook voor mannen, maar vrouwen blijken gevoeliger voor stress dan mannen. Stress leidt bij vrouwen vaker tot allerlei klachten, waaronder hartklachten.
Daarnaast blijk dat vrouwen vaker meerdere zorgtaken op zich nemen naast werk, waardoor ook de stress toeneemt. Zo blijkt dat vrouwen nog steeds meer huishoudelijke en (mantel)zorgtaken verrichten naast hun (betaald) werk dan mannen. Daardoor lopen vrouwen nog een extra risico op hart- en vaatziekten.

Tips om het risico’s op hart- en vaatziekten voor vrouwen te verlagen

Dat kan door te zorgen voor een gezond gewicht, een goede lichaamssamenstelling, een gezonde bloeddruk, gezonde cholesterolwaarden en vooral voldoende slaap en voldoende ontspanning.
Voor de totale leefstijl kom je dan eigenlijk uit op een mediterrane voeding en ook de andere aanbevelingen voor de Blue Zones worden geadviseerd. Zie ook hier, hier en hier.
Om de aandacht hiervoor te vergroten is een Dress Red Day nog steeds nodig. Ik draag op 29 september een opvallend rood shirt. Welke kleur draag jij die dag?

anneke-palsma

Zoek je een advies voor voeding bij jouw sport, dan kun je bij mij terecht.

Drs. Anneke Palsma